Geschiedenis geheimen


Alexander de Grote:
ijsrecepten de best bewaarde geheimen, Alexander de Grote had de gewoonte
zijn gasten een Arabische ‘Scherbet’ aan te bieden, welke letterlijk betekende
"het Sneeuwsnoepje" Dit is de voorloper van het uiteindelijke ‘Sorbetijs’

Keizer Nero slaagde er tijdens hartje zomer en zonder ijskast in een paradijselijk recept te laten bereiden: mouse van fruit met honing en bevroren rozenwater...


Staatsgeheim:
In Frankrijk creëerde de Italiaan Buontalenti een prachtnaam voor een kok.
De naam betekent “Iemand met goede talenten” in de keukens van koningin Catharina de Medici een sorbet van fruit, likeur en suiker.

Dankzij een nieuwe methode genoot het Franse hof al vlug de reputatie dat de gasten er de lekkerste sorbets kregen voortgezet, met frambozen, sinaasappel of citroen.

De Franse hofhouding was zo trots op deze unieke keukenprestatie dat het recept van Buontalenti’s sorbets angstvallig als ‘staatsgeheim’ werd bewaard en nooit te gelde is gemaakt.


Onthoofden:
Aan het hof van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, creëerde meesterkok Vatel behalve de ‘Chantilly’ ook roomijs met nieuwe smaken zoals chocolade en vanille. 
In dezelfde periode maakte de Franse kok Gerard Tirsain, die aan het hof van de Engelse koning Karel I werkte, een ijsdesert op basis van melk. Hij zweeg als het graf over zijn nieuwe recept, want als beloning voor zijn creatie kreeg hij niet alleen jaarlijks de som van 500 engelse ponden uitbetaald. Er was hem duidelijk te verstaan gegeven dat het openbaar maken van het geheime recept hem het hoofd zou kosten. Op een banket, gegeven door Koning Karel I van Engeland (omstreeks 1635) werd voor het eerst ‘cream-ice’ opgedist, gemaakt door een Franse kok die zijn ijs exclusief voor de koning zou bereiden. Hij beloofde de koning, in ruil voor een opslag van 500 pond per jaar, het recept voor iedereen geheim te houden. 

Na enige tijd viel Karel I in ongenade bij het volk hij onthoofd, de bereidingswijze van het ijs was inmiddels al lang hier en daar bekend.
De kok, genaamd DeMirco had zich en werd niet aan zijn belofte gehouden.


zie ook de opmars van het Italiaanse ijs

en Het ijs Der Medici's (de machtigste familie in Italie)
copyright San-Marco-IJssalon.nl © pvc4 2014